In de stad of in de natuur
Wandelen in en om Dordrecht

In de stad of in de natuur

Vind je het interessant om je wandelroute op je smartphone te volgen: lees over onze favoriete wandelapp Organic Maps. Daaronder vind je een aantal wandelroutes die je ook vanaf kaart kan lopen.

Organic Maps

Er zijn vele apps voor smartphones die je kunt gebruiken om een route te lopen. Loop je de route van papier, dan kan je je telefoon als naslag gebruiken om te kijken of je nog wel goed loopt. De wandelroute wordt getoond als een lijn tegen de achtergrond van een landkaart. Zet de locatiefunctie van je telefoon aan en een pijlpunt geeft aan waar je je bevindt.

Organic Maps is een redelijk simpele, privacyvriendelijke en gratis app die niet heel veel mogelijkheden heeft, maar juist daardoor relatief eenvoudig te gebruiken is. De app is onderweg zonder internet (offline) te gebruiken. Zet vooraf thuis de benodigde kaart(en) en de wandelroute op je telefoon. Neem bij een lange wandeling een powerbank mee zodat je tijdens een pauze je smartphone kunt opladen.

De app toont de wandelroute op een rustige ondergrond. Fijn is dat winkels, cafés en restaurantjes bij voldoende inzoomen verschijnen, handig voor inkopen onderweg of een tussenstop.

De routes op deze site bieden we aan in kml-formaat dat ingelezen kan worden in Organic Maps. Download het bestand en deel het met Organic Maps.

De meeste routes die je op andere websites vindt, zijn in gpx-formaat. Deze converteer je naar kml via Gpx2kml (probeer even uit of je het prettiger vindt de waypoints uit te vinken). Van kml naar gpx converteren behoort ook tot de mogelijkheden (als je een wandelapp gebruikt die met gpx werkt).

Met Afstandmeten.nl kan je zelf routes samen stellen, in kml- en gpx-formaat te exporteren.

Andere wandelapps die wandelingen in gpx-formaat kunnen inlezen zijn: Topo GPS en Osmand.

Logo Organic Maps

Afwisselende wandeling in de natuur (18 km)

Deze wandeling voert je door de Nieuwe Dordtse Biesbosch, over het natuurpad in de grienden langs de Nieuwe Merwede en het in de negentiger jaren van de vorige eeuw aangelegde bos De Elzen op het eiland van Dordrecht. Hier vind je het routekaartje en de wandeling in kml-formaat en gpx-formaat.

2022-01-01 Zuidplaatje Chione van der Beek

Monumentale bomenroute in de stad (9 km)

In 2020 bestond de Bomenstichting 50 jaar en is Dordrecht als eerste Nederlandse gemeente uitgeroepen tot ‘Tree City of the World’ (Wereldbomenstad). Reden voor de Bomenstichting om in samenwerking met de gemeente en Bast-De Bomenpodcast deze bomenroute samen te stellen. Bij 9 van de 29 beschreven bomen kun je een QR-code (op een paaltje) scannen met je smartphone en luisteren naar de audiotour.

Hier vind je de link naar het monumentale bomen boekje. Download de route voor op je smartphone in kml-formaat of gpx-formaat (exclusief boomnummer 29). Kopieer ook dit bestandje naar Organic Maps en je hebt de locaties van de bomen er bij. Het routekaartje vind je hier.

NB Boom nummer 12, de éénbladige es op begraafplaats de Essenhof, staat niet helemaal juist vermeld op de plattegrond in het routeboekje. Deze staat om de hoek van de aangegeven plek, aan het water parallel aan de spoorlijn.

Paaltje met QR-code

Wandeltweedaagse De Kleine Rug (21 en 13,5 of 15,5 km)

Wandel en vaar van Rotterdam naar Dordrecht en logeer in natuurvriendenhuis De Kleine Rug. Een verrassende wandeling die start op Rotterdam Centraal. Stap aan boord van de waterbus voor een vaartocht langs Kinderdijk naar Alblasserdam. Vanuit dit lieflijke plaatsje aan de Merwede voert de route door een waterrijk open landschap, verrassende paadjes, over dijken en langs waaiende wilgen naar Sliedrecht. De eerste dag eindigt in Dordrecht. Daar brengt de schipper je over het Wantij om te overnachten in natuurvriendenhuis De Kleine Rug.

De tweede dag is er een wandeling door de Hollandse Biesbosch. Vol water, grienden, kreken, wilgen, elzen, riet, vogels, reeën en bevers. Doorstappers kunnen nog een kano huren of de stad Dordrecht bezoeken.

De eerste dag is de route 21 km en de tweede dag 13,5 km, download de route in pdf en/of digitaal:
Dag 1, deel 1: route in kml-formaat, route in gpx-formaat
Dag 1, deel 2: route in kml-formaat, route in gpx-formaat
Dag 2: route in kml-formaat, route in gpx-formaat

Voor dag 2 kun je ook kiezen voor een wandeling van 15,5 km door de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Je eindigt in de wijk Sterrenburg waar je bus 5 naar het centraal station Dordrecht neemt: route in kml-formaat, route in gpx-formaat.

En vergeet niet je overmachting te boeken.

2020-04-25 Smeerwortel

Van De Kleine Rug naar Dordrecht (16 km)

Vanaf de parkeerplaats bij de aanlegsteiger van De Kleine Rug door het historisch centrum van Dordrecht: routekaartje en de wandeling in kml-formaat en gpx-formaat.

Haven Dordrecht Chione van der Beek

Van De Kleine Rug naar de Biesbosch (14+4 km)

Het extra rondje van 4 km over het griendmuseumpad kan je alleen lopen als vanaf het Biesboschcentrum het voetveer ‘de Zonnepont’ je over het Moldiep vaart in de maanden april t/m oktober, kijk hier voor tarieven en vaartijden. Sommige stukken loop je heen en weer hetzelfde. De ’terug’ route wordt iets naast de ‘heen’ route op het pad getoond: routekaartje en de wandeling in kml-formaat en gpx-formaat.

2020-03-28 Sterling keet en griendark

Toiletten en watertappunten

Waar kan je onderweg naar het toilet? Bekijk de website of download de app Hoge Nood.

En kijk hier voor de drinkwaterkaart: gratis water tappen op straat.