Samenwerken aan biodiversiteit op het eiland van Dordrecht
Biodivers Dordt

Samenwerken aan biodiversiteit op het eiland van Dordrecht

Dat doen we (Nivon Drechtsteden en De Kleine Rug) samen met onze groene partners Biesboschcentrum, Duurzaamheidscentrum Weizigt, Groei & Bloei, IVN, KNNV en stadslandbouwkas De Oude Beer.

We stellen elke maand de groene agenda samen met activiteiten van Dordtse natuurorganisaties.

Nieuw: film 'De Biesbosch door Arendsogen'

Staatsbosbeheer heeft een film gemaakt over Nationaal Park De Biesbosch met de visarend in de hoofdrol. Deze is voor iedereen gratis online te zien. Kijk hier op de website van Staatsbosbeheer.

2024-06-14 Visarend (Pexels Petr Ganaj)

Op zoek naar 10.000 Dordtse planten en dieren

In 2024 gaan we zoveel mogelijk soorten dieren en planten ontdekken op het Eiland van Dordrecht: 5.000 boven de grond en 5.000 onder de grond. Iedereen kan een steentje bijdragen aan het 10.000 soortenjaar. Ga zelf op pad en geef je waarnemingen door via waarneming.nl. Valt je waarneming in 2024 en binnen de grenzen van het eiland van Dordrecht? Dan telt deze automatisch mee in de resultaten. Het is nog gemakkelijker om voor je waarnemingen de app Obsidentify te gebruiken. Je hoeft dan alleen met je telefoon een foto te maken van je waarneming. De app doet de rest. Klik hier voor een handige uitleg hoe de app Obsidentify werkt. Je kunt de stand van zaken van het Dordtse 10.000 soortenjaar volgen op Bioblitz Gemeente Dordrecht. RTV Dordrecht maakte er een reportage over: bekijk ‘m hier. Ga je mee op zoek?

Als je op De Kleine Rug komt logeren, kan je daar ook aan de slag. Jurgen Korporaal komt er al heel lang en is er in de loop der jaren al heel wat planten en dieren tegengekomen. Laat je inspireren door zijn prachtige foto’s.

20140517 - veelstippig aziatisch lieveheersbeestje

Activiteiten door het jaar heen

In de winter organiseren we op de tweede donderdag van de maand een lezing. In november pakken we de draad weer op. De lezingen worden gehouden in de Volière op de Adjudant H.P. Kosterstraat 5 in Dordrecht. Dit is direct rechts naast de afrit van de N3 op de Staart. Elke avondlezing begint om 19.30 uur.  De zaal is open om 19.00 uur. De lezingen zijn gratis maar de consumpties zijn voor eigen rekening.

In de tussenliggende periode hebben we grotendeels een buitenprogramma (details volgen in onze agenda):
10-08-2024 Avondexcursie vleermuizen en nachtvlinders in de Elzen
14-09-2024 Stoep- muur- en stadsplanten in de binnenstad
12-10-2024 Paddenstoelenexcursie in de Sliedrechtse Biesbosch

 

 

Jarko de Witte van Leeuwen - Wantijpark

Heb jij planten over of kan je nog wel wat gebruiken voor op je balkon of in je (gevel)tuin?

Iedereen die planten of bomen een tweede leven gunt mag ze komen brengen naar één van de 3 plantenhubs die Dordrecht rijk is. En iedereen die een plekje heeft voor een gratis nieuwe plant is welkom er eentje op te halen!

 

 

2023-04-15 Stukje tuin

Weekend van de Natuur

Elk jaar organiseren we het Weekend van de Natuur. De laatste keer met maar liefst 57 activiteiten op 21 locaties. Om een idee te krijgen kan je de programmakrant van de vorige editie nog inzien en hier ook de meer gedetailleerde info: https://groenblauwdordrecht.nl/bewoners/weekend-van-de-natuur/. In 2025 vindt het Weekend van de Natuur plaats op 23, 24 en 25 mei. Noteer het alvast in je agenda!

02430-banner_staand02-2x