Maps.me

Er zijn vele apps voor smartphones die je kunt gebruiken om een route te lopen. Loop je de route van papier, dan kan je je telefoon als naslag gebruiken om te kijken of je nog wel goed loopt. De wandelroute wordt getoond als een lijn tegen de achtergrond van een landkaart. Zet de locatiefunctie van je telefoon aan en een pijlpunt geeft aan waar je je bevindt.

Maps.me is een redelijk simpele, gratis app die niet heel veel mogelijkheden heeft, maar juist daardoor relatief eenvoudig te gebruiken is. De app is onderweg zonder internet (offline) te gebruiken. Zet vooraf thuis de benodigde kaart(en) en de wandelroute op je telefoon. Neem bij een lange wandeling een powerbank mee zodat je tijdens een pauze je smartphone kunt opladen.

De app toont de wandelroute op een rustige ondergrond. Fijn is dat winkels, cafés en restaurantjes bij voldoende inzoomen verschijnen, handig voor inkopen onderweg of een tussenstop.

De routes op deze site bieden we aan in kml-formaat dat ingelezen kan worden in maps.me. Download het bestand en deel het met maps.me.

De meeste routes die je op andere websites vindt, zijn in gpx-formaat. Deze converteer je naar kml via Gpx2kml (probeer even uit of je het prettiger vindt de waypoints uit te vinken). Van kml naar gpx converteren behoort ook tot de mogelijkheden (als je een wandelapp gebruikt die met gpx werkt).

Met Afstandmeten.nl kan je zelf routes samen stellen, in kml- en gpx-formaat te exporteren.

Download maps.me vanuit de App Store voor je iPhone of vanuit de Play Store voor een Android telefoon.

Uitgebreidere informatie over maps.me vind je hier.

Andere wandelapps die wandelingen in gpx-formaat kunnen inlezen zijn: Topo GPS en Osmand.